29. 8. 2016

Back to school! Jak zvládnout návrat do školy.

Už je to tady. Nelze to přehlédnout, nelze to přeskočit, ta věta se na nás školou povinné chrlí ze všech stran. ZPÁTKY DO ŠKOLY!  Z výloh obchodů, ze sociálních sítí nebo od škodolibých příbuzných. Zkrátka nám nezbývá nic jiného než tuto trpkou skutečnost přijmout. Jak lépe zvládnout začátek školního roku a vše s tím spojené se dozvíte právě v tomto článku :)




1) Nejste v tom sami!
Není to fakt, který by najednou měnil celý váš pohled na školu, ale spíše taková polehčující okolnost. Na světě není mnoho dětí, které by měli školu rádi, ale všichni do ni prostě musíme. Pokud tedy chceme, aby z nás v životě něco bylo.
Proto až půjdete prvního do školy, myslete na to, že nejste sami, koho tato smutná realita trápí. Navíc máte kolem sebe určitě spoustu spolužáků, se kterými si můžete postěžovat na to, jak rychle ty prázdniny utekly.

2) Berte to jako možnost začít znova!
Někdo z vás možná nastupuje na novou školu a tak může brát září jako příležitost získat nové přátelé, zkušenosti, holku nebo kluka a celkově prostě začít od začátku. Pokud ale zůstáváte ve stejné třídě jako já, určitě také není pozdě něco změnit. Možná vám byl někdo vždycky sympatický, ale nevěnovali jste mu pozornost, tak to napravte!

3) Stereotyp je někdy dobrá věc!
Škola je vážně nuda, ale vnáší do našeho života určitou pravidelnost. Využijte toho ke změně vašeho dosavadního stylu života. Začněte žít zdravě (článek se chystá:)), udělejte ze sebe nového člověka. O prázdninách se nikomu nechce moc nic dělat, a během školního roku si stěžujeme, že nemáme čas na naše věci. Ale čas se najde vždycky.. Na zdravý životní styl obzvlášť. Chápu, že ne vždy je čas na každodenní hodinové cvičení.. ale protáhnout se deset minut ráno a večer zvládne časově snad každý ne? Stejně tak s jídlem - tím, že si koupíte banán místo čokoládové sušenky, určitě čas neztratíte :)

4) Motivace je důležitá!
 Často se stává, že jsme úplně v koncích a nejraději bychom celou školu nechali vybouchnout, protože nám přijde, že je v ní naprosto všechno k ničemu. Ano, jako studentka střední školy, tady nebudu nikomu tvrdit, že všechno, co se učíme, nám dává přínos do života. I mě přijde, že většina věcí je zbytečná, ale musíte si z toho vytáhnout to, co je pro vás důležité nebo zajímavé. A nezapomínejte, že ve škole se neučíte jen to, co se na první pohled zdá. Škola nás učí i jiné věci. Učí nás domluvu ve skupině, učí nás vyjádřit svůj názor, často také bojovat sám za sebe nebo mluvit z patra před větší skupinou lidí. Škola nás vlastně i připravuje na práci.
Ale ne vždy si toto uvědomujeme. Proto je nejlepší si udělat nějaký motivační plakát nebo nástěnku, kde vylepíte ilustrace vašich snů do budoucnosti, vysněného zaměstnání a všeho, čeho dosáhnete jen s dokončeným vzděláním. 

5) Všechno to zas jednou skončí!
A nakonec myslete na to, že každým dnem, jsme blíž a blíž k dalším prázdninám! Užívejte si i ty obyčejné chvilky ve škole, protože jednou na to možná budete vzpomínat jako na ty lepší časy :)

Máte vy nějaké tipy na to, jak přežít školu? :) Nebo se do školy těšíte?

2 komentáře:

  1. Ja som sa do školy v podstate stále tešila, aj na základnej aj na strednej. No a vysoká ma pomerne baví, hoci lepší timemanagement by mi pomohol obmedziť nadávky a kofeín :D *posunie ďalší hárok s otázkami, ktoré sa na ZAJTRAJŠIU skúšku už naučila*
    Všetko je len tak dobré, ako to sami berieme. Ak nás niečo zaujíma, treba prejaviť záujem. Ak je niečo nutné zlo - aspoň nás to vycvičí v rešpektovaní pravidiel a autorít, bez toho ďaleko nezájdeme. :)
    Ak chceš, písala som článok tiež o tom, ako zvládnuť školu, tu:https://timkablogblog.wordpress.com/2016/05/15/ako-sa-ucit/

    OdpovědětVymazat
  2. Máš pravdu, s novým školním rokem se může člověk změnit k lepšímu, těším se na článek o zdravém životním stylu! <3

    OdpovědětVymazat