29. 5. 2016

O běhání, překonejte sami sebe.

Tento článek vznikl tak spontánně, když jsem přemýšlela o čem napsat. Napadlo mě, že bych vám mohla pomoct s běháním. Tak vás alespoň v něčem namotivuji a poradím. Pro začátek mějte na mysli jedinou věc : Jediným limitem jste si vy sami. Neexistují žádné výmluvy, pokud chcete,tak můžete.



Proč běhat?
Běhání je jedním z několika činností, které neodlučitelně patří ke zdravému životnímu stylu a dobré postavě. Nejen, že si jím zlepšíte fyzičku, vytvoříte svalovou hmotu nebo zhubnete, ale také vám skvěle pročistí hlavu kdykoli se budete potřebovat odreagovat od běžných životních strastí nebo od otravných povinností, před kterými se prostě hodí někdy utéct.

Navíc se budete cítit zdravě a sebevědomě. Šťastní, že pro sebe a své tělo něco děláte a hrdí na sebe, když uvidíte změnu.

Jak začít?
Ten pocit zažíváme asi úplně všichni. Ležíme nebo pohodlně sedíme na gauči či lehátku a představa, že bychom měli vstát a jít běhat se nám ani trošku nezamlouvá, navíc když je venku ještě ošklivé deštivé počasí. To si každý z nás raději sedne k televizi s šálkem čaje nebo kávy a pořádným kusem čokolády. Ale jen pár z nás to dokáže překonat, překonat svoji lenost, převléknout se a jít se alespoň na chvilku proběhnout. Proto buďte i vy jedním z tohoto mála a prostě se rozhodněte! I kdyby se vám sebevíc nechtělo, vstaňte a uvidíte, že litovat toho rozhodně nebudete :)

Kdy?
Stěžujete si, že kvůli učení a práci nemáte dost času, abyste šli běhat? Vždyť nikdo neříká, že musíte jít na dvě hodiny a uběhnout maraton. Během dne si určitě najdete čas na půl hodinky vyběhnout ven. A když ne, tak si ten čas udělejte. Každý má právo si v uspěchaném dnu najít chvilku pro sebe :)

Kam?
To je už na každém z vás. Běhejte někde v místech vašeho domova, kde to máte blízko. Já osobně bych ráda běhala do lesa, ale tam se trochu bojím. Tak běhám do takových odlehlejších, ale obydlených částí města, kde sem tam někoho potkám, ale zase tam nejsou davy :D

 

zdroj: Pinterest
S kým?
Lidi se v tomto dělí na dvě skupiny, lidi co raději běhají sami a ti, kteří chtějí mít vedle sebe nějakého parťáka. To je hodně individuální. Já patřím do té první skupiny. Ráda se rozběhnu sama s hudbou v uších a s vlastními myšlenkami. Když potřebuju, tak se zastavím a protáhnu a nemusím brát ohledy na člověka vedle sebe. Ale chápu i ty, kteří radši běhají s někým, je fajn s někým sdílet svoje pocity, ale musíte se vyvarovat skrytým soutěživým instinktům, aby ze společného běhání nestalo jen vzájemné porovnávání a podceňování sám sebe. Běh vám má dodat především sebedůvěru ne pocit, že jsme horší než ostatní :)

Jak poznám kolik uběhnu?
Existuje velké množství aplikací, které vám změří nejenom čas a vzdálenost, ale také průměrnou rychlost, nejvyšší rychlost a spoustu dalších zajímavých věcí. Já používám aplikaci Runastic a jsem s ní naprosto spokojená. Navíc se dá  používat i bez zbytečných poplatků.

Tak vzhůru za dobrodružstvím! Dnes je ten pravý čas, kdy začít :)
P.S. Nevzdávejte to, začátky jsou vždycky těžké, ale věřte mi, že ten pocit, kdy zjistíte, že už se tolik nezadýcháváte je k nezplacení!


Žádné komentáře:

Okomentovat